Americanii de la The New York Times susțin că în spatele controversatului proiect al Superligii Europei s-ar fi aflat chiar FIFA.
Prestigiosul ziar din SUA explică faptul că deși șeful FIFA, Gianni Infantino, s-a declarat public împotriva acestei inițiative a cluburilor bogate, el avea cunoștință despre acest plan și subordonații săi au organizat întâlniri în acest sens.
Proiectul Superligii Europei a fost suspendat și cluburile implicate au fost pedepsite mai mult sau mai puțin. Cu toate acestea, continuă să apară dezvăluiri de senzație despre cine s-ar fi aflat în spatele afacerii.
Faimoasa publicație americană The New York Times continuă să investigheze toate aspectele legate de acest proiect controversat și a dezvăluit o informație bombă, care îi implică pe cei de la FIFA și mai ales pe Gianni Infantino, președintele forului suprem al fotbalului mondial.
În vastul articol publicat de către jurnaliștii de peste Ocean, referitor la surse și documente originale consultate, ziarul nord-american explică faptul că oficialii din cea mai înaltă organizație internațională de fotbal erau la curent cu planurile grupului de cluburi care a fondat așa-numita Superligă a Europei.
Mai mult, documentele acordului, care au stat la baza creării noii competiții, arătau necesitatea unei înțelegeri cu FIFA pentru a putea duce la bun sfârșit inițiativa.
Documentația mai arată de asemenea „cerința esențială” a aprobării din partea forului mondial, care apare cu un nume de cod „W01”, dar clar identificabil. Fără această aprobare nu ar fi fost îndeplinită „o condiție esențială pentru implementarea proiectului”.
The New York Times explică faptul că, deși Infantino s-a declarat public împotriva acestei inițiative și a adoptat un ton neutru în declarațiile sale, în privat el ar fi fost la curent cu planurile granzilor din Europa și, în plus, mai mulți dintre subordonații săi au purtat discuții în acest sens cu cluburile implicate.
The New York Times mai subliniază că aceste contacte ar fi început încă din 2019, realizate de către un consorțiu de consilieri numit A22 și de oameni în care Infantino avea cea mai mare încredere.
Matias Grafstrom, mâna dreaptă a lui Infantino și secretar general adjunct al FIFA, ar fi fost unul dintre ei, conform aceleiași publicații americane The New York Times.
Versiunea coincide cu suspiciunile pe care Javier Tebas, președintele LaLiga, le-a expus de la început.
Șeful fotbalului profesionist din Spania a arătat atitudinea binevoitoare a lui Infantino cu privire la această problemă spinoasă și i-a cerut acestuia să își clarifice poziția. Potrivit The New York Times, liderul forului mondial a jucat în tot acest timp la două capete.
Tebas a avertizat deja că numele de cod care apărea în documentația care i-a parvenit de la cluburile implicate în Superligă era cel al lui Infantino, așa cum confirmă și The New York Times.
Grupul separatist de cluburi a căutat să asigure protecția proiectului la cel mai înalt nivel, astfel încât jucătorii implicați să poată fi siguri că nu riscă posibile sancțiuni.
Din informațiile obținute, rezultă că grupul bogaților a găsit în Infantino un interlocutor deschis și înțelegător în fața crizei din fotbalul european, pe care i-au descris-o, și că abia după aceea granzii Europei au început să facă demersurile necesare pentru a obține sprijinul financiar esențial al celor de la JP Morgan.
Când zvonurile au apărut, înainte de anunțul oficial al Superligii, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, l-a contactat rapid pe omologul său de la FIFA, Gianni Infantino, pentru a condamna în comun acest proiect.
Ceferín l-a întrebat pe Infantino dacă grupul separatist are consimțământul său și dacă el s-a aliniat acestui proiect, iar răspunsul șefului FIFA a fost că nu.
Drept urmare, declarația comună a FIFA și UEFA de condamnare a Superligii a fost o surpriză totală pentru cluburile fondatoare ale noii competiții, întrucât acestea credeau că au acordul FIFA pentru acest proiect, după discuțiile purtate în săptămânile precedente.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER